Afbeelding
Foto Unsplash

Badkamer verbouwen? Ga voor duurzaam!

20 juli 2022 om 09:27 Partnercontent

Ben je van plan om de badkamer te verbouwen? Dan is dit het perfecte moment om aandacht te besteden aan de duurzaamheid. Er zijn diverse manieren om water en energie te besparen in de badkamer. Maar ook het materiaalgebruik of algehele design kan op een milieuvriendelijke manier worden aangepakt. Welke duurzame tips ga jij toepassen in je eigen badkamer?

Tijdloos badkamer ontwerp

Het is logisch dat je de badkamer met een verbouwing wil moderniseren. Toch is het verstandig om het ontwerp niet té trendy te maken. Kies liever voor een tijdloos badkamer design. Investeer in neutrale tegels en badkamermeubels van hoge kwaliteit en duurzame materialen. Zo weet je zeker dat de badkamer weer jaren mee kan en dat je er niet snel op bent uitgekeken. Hoe langer de levensduur, hoe duurzamer de badkamer is.

Goede isolatie

Het is erg oncomfortabel om tijdens de wintermaanden in een koude badkamer te staan. Verbeter tijdens je verbouwing daarom direct de isolatie. Controleer de kwaliteit van de muurisolatie en laat het indien nodig verbeteren door een specialist. Lijkt de gevelisolatie in orde? Dan kun je wellicht de oude kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen met isolatieglas. Een goed geïsoleerde badkamer hoef je minder vaak en minder lang te verwarmen, waardoor het energieverbruik omlaag gaat.

Geïsoleerde badkuip

Wist je dat je ook de badkuip kunt isoleren? Zo koelt het water in het bad minder snel af en hoeft het minder vaak bijgevuld te worden met warm water.

Effectief verwarmen

Verwarm jouw nieuwe badkamer op een slimme en effectieve manier. Je kunt vloerverwarming laten infrezen om de badkamervloer comfortabeler te maken. De basistemperatuur van de ruimte hoeft namelijk niet zo hoog te liggen. Met goede isolatie en gebruik van de douche/het bad zal een kleine badkamer al snel warm genoeg zijn. Naast vloerverwarming zou je eventueel gebruik kunnen maken van infraroodverwarming.

Waterbesparende douchekop

Het is slechts een kleine aanpassing die toch veel water kan besparen in de badkamer: een waterbesparende douchekop. Door de vernieuwde technieken voelen de waterstralen net zo hard aan als een normale douchekop.

Energiezuinig ventileren

Om schimmel en vochtproblemen te voorkomen en de luchtkwaliteit in de badkamer te verbeteren, moet je de ruimte goed ventileren. Zet tijdens het douchen een raam of ventilatierooster open (en de verwarming laag/uit). Dit is effectief en kost geen energie. Een andere optie is om een mechanisch ventilatiesysteem aan te sluiten op een warmtepomp. Dit wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie