Afbeelding
Photo by Kanchanara on Unsplash

De Belangrijkste Redenen om een Bitcoin-knooppunt te Starten

Partnercontent

Wil je een Bitcoin-knooppunt starten?Het helpt dan als je genoeg kennis hebt om hier zelfverzekerd aan te beginnen. 

De eenvoudige definitie van een Bitcoin-knooppunt is een stukje software dat bekend staat als een Bitcoin Core en een aantal belangrijke taken uitvoert. Een Bitcoin-knooppunt moet bijvoorbeeld een kopie van de hele Bitcoin-blockchain opslaan en verbinding maken met andere knooppunten zodat er een communicatienetwerk gecreëerd wordt dat transacties doorstuurt.  

Om een Bitcoin-knooppunt starten, is het vereist de Bitcoin Core-software te downloaden. Vervolgens kun je de bestaande knooppunten gebruiken om de blockchain naar jouw knooppunt te kopiëren. Je knooppunt zal hierna elk blok verifiëren. Nu je knooppunt gereed is, is het de bedoeling dat je deze aan laat staan, zodat het regelmatig nieuwe partnerschappen kan ontvangen. Jouw knooppunt zal de blokken verifiëren en het vervolgens toevoegen aan zijn kopie van de blockchain. In dit artikel beschrijven we waarom je je eigen Bitcoin-knooppunt zou moeten starten.  

Privacy

Wanneer je je Bitcoin saldo wilt controleren, wordt een willekeurig knooppunt gevraagd welke portemonnee van jou is. Daarna geeft het de juiste informatie door, waardoor jij kan zien hoeveel Bitcoin je in je portemonnee hebt. Bovendien worden lege adressen die je niet gebruikt ook opgevraagd. Een deel van deze knooppunten worden door beveiligingsbedrijven onderhouden, waardoor zij je IP kunnen zien. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat zij nu je adres en Bitcoin-saldo weten. Als je ervoor kiest je eigen knooppunt te starten, hoef je al deze informatie niet openbaar te delen. 

Je Versterkt het Bitcoin-netwerk

Bitcoin-knooppunten zijn essentieel voor het verwerken van betalingen. Hoe meer knooppunten er zijn, hoe sneller transacties namelijk verwerkt worden. Bovendien is de kans dat digitale vermogens gevaar lopen minder groot wanneer er veel knooppunten zijn. Dit komt doordat een cybercrimineel meer dan de helft van alle blockchain-grootboekkopieën tegelijkertijd moet manipuleren. Dit is natuurlijk erg lastig wanneer het netwerk uit duizenden knooppunten bestaat. Het hosten van een Bitcoin-knooppunt helpt dus aanzienlijk bij het beschermen van het netwerk tegen aanvallen van buitenaf. 

Voornamelijk wanneer een regering alle Bitcoin-knooppunten in zijn gebied wil sluiten, is het belangrijk dat er nog een groot aantal knooppunten buiten deze regio zijn. Hierdoor kan het Bitcoin-netwerk alsnog veilig blijven en kan Bitcoin gebruikt blijven worden. Bovendien is het noodzakelijk dat er altijd nog een aantal knooppunten actief blijven wanneer er een netwerkprobleem opgelost moet worden. Zij nemen alle activiteiten even op zich, waarna de getroffen knooppunten weer kunnen deelnemen aan het netwerk. 

Meer Transparantie

De Bitcoin-markt trekt veel fraudeurs aan die zich voordoen als echte klanten. Een frauduleuze koper kan heel gemakkelijk controle uitoefenen over het knooppunt waar je portemonnee verbinding mee maakt bij het ontvangen van een betaling. Hierdoor zijn zij in staat neppe Bitcoin te sturen, terwijl jouw portemonnee denkt dat hij echte Bitcoin heeft ontvangen. 

Zelf een Bitcoin-knooppunt starten is één van de beste manieren om fraude te voorkomen, omdat je onafhankelijk je transacties kunt verifiëren en bevestigen. Het is zelfs mogelijk om je transacties direct te bekijken via uitwisselingen als https://bitalpha-ai.nl/, waardoor manipulatie van je transacties volledig onmogelijk is. 

Beveiligingsvoordelen

Het runnen van een Bitcoin-knooppunt heeft veel beveiligingsvoordelen. Het elimineert of vermindert onder andere de noodzaak om je privésleutels online te delen, waardoor je gegevens en Bitcoin veilig blijven. Bitcoin Core, de meest gebruikte software voor het hosten van een Bitcoin-knooppunt zorgt ervoor dat je transacties niet hoeft te ondertekenen met je privésleutel. Deze transacties worden PSBT genoemd. Je kunt deze transacties ondertekenen met een andere portemonnee die niet verbonden is met het internet en verzenden via je Bitcoin-knooppunt. Door je privésleutels te scheiden van externe links kun je je veiligheid aanzienlijk verbeteren. 

Conclusie

Het runnen van een Bitcoin-knooppunt heeft veel voordelen, zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel. Toch is het belangrijk de crypto-industrie te bestuderen, zodat je kunt bepalen of het runnen van een Bitcoin-knooppunt iets voor jou is.  

advertentie
advertentie