Afbeelding
Foto: Freepik

Zo bespaar je op je vaste lasten en houd je geld over voor leuke dingen

2 juni 2023 om 19:33 Partnercontent

We leven in een tijd waarin voor de meeste mensen elke euro telt. Het is daarom logisch dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun vaste lasten te verlagen en zo meer geld over te houden voor andere belangrijke of leuke zaken. Of het nu gaat om huur, energierekeningen, verzekeringen of abonnementen, er zijn altijd mogelijkheden om slimmer met je financiën om te gaan. Door gebruik te maken van deze nuttige tips, kun je besparen op je vaste lasten en daardoor genieten van een financieel gezonde toekomst.

Vaste lasten: wat zijn ze precies?

Vaste lasten zijn regelmatige uitgaven die je maandelijks of jaarlijks hebt en die niet gemakkelijk kunnen worden vermeden. Het gaat om kosten zoals huur of hypotheek, energie- en waterrekeningen, verzekeringen, telefoonabonnementen en andere doorlopende kosten die essentieel zijn voor je dagelijks leven. Kortom, het zijn vaste kosten waar je niet onderuit komt. Hoewel veel mensen geneigd zijn om bepaalde bedragen te accepteren, is het belangrijk om te beseffen dat er vaak mogelijkheden zijn om ook op deze kosten te besparen.

Prijzen vergelijken

Een van de meest effectieve manieren om te besparen op vaste lasten is door prijzen en aanbiedingen te vergelijken. Dit kan voor veel verschillende aanbieders, zoals energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen of telecomproviders. Het loont altijd om de tijd te nemen en verschillende opties te onderzoeken. Er zijn namelijk meerdere aanbieders op de markt die concurreren om jou als klant. Gebruik online vergelijkingssites zoals Pricewise om snel en gemakkelijk verschillende aanbieders te vergelijken op basis van prijs, maar ook klantbeoordelingen en bijvoorbeeld dekking en voorwaarden. Houd ook rekening met eventuele welkomstaanbiedingen, kortingen voor nieuwe klanten of bundeldeals. Door prijzen te vergelijken, kun je vaak een veel betere deal vinden en je vaste lasten aanzienlijk verlagen. 

Energiekosten verlagen

Een grote terugkerende kostenpost in het huishouden is de energierekening. Naast kiezen voor een goede prijs bij je leverancier zijn er nog meer manieren om deze kosten te verlagen. Begin met het verbeteren van de isolatie in je huis door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen en isolatiemateriaal aan te brengen. Kies ook voor energiezuinige apparaten en vervang oude apparaten tijdig zodat ze aan de nieuwste eisen voldoen. Gebruik daarnaast ledverlichting, alles bij elkaar scheelt dit vaak tientallen tot honderden euro’s per jaar. Ook ondernemers die willen besparen op de energiekosten voor hun bedrijf kunnen gebruik maken van deze maatregelen. Daarnaast is het ook voor hen aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een goede deal voor zakelijke energie. Je kunt zakelijke energie vergelijken en daarbij de beste deal voor jouw onderneming kiezen. 

Beperk uitgaven voor boodschappen

Hoewel de kosten voor boodschappen over het algemeen per maand behoorlijk kunnen verschillen, is het toch een vaste last waar we niet onderuit kunnen. Om te besparen op boodschappen is het aan te raden een gedetailleerd boodschappenlijstje op te stellen voordat je naar de winkel gaat. Op deze manier vermijd je impulsaankopen en koop je alleen wat je echt nodig hebt. Maak gebruik van aanbiedingen en kortingsacties en overweeg om huismerken te kopen in plaats van merkproducten. Daarnaast kan het lonen om naar een goedkopere supermarkt of markt te gaan waar je vaak langere prijzen vindt.

Abonnementen herzien

Veel mensen zijn zich niet bewust van welke abonnementen ze allemaal hebben lopen. Denk aan streamingdiensten, tijdschriftabonnementen, telefoonabonnementen en lidmaatschappen bij de sportschool. Ga goed na welke abonnementen je daadwerkelijk gebruikt en welke je kunt opzeggen of eventueel pauzeren. Soms gaan er maanden voorbij zonder dat je een bezoek brengt aan de sportschool. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een buitenactiviteit. Door kritisch naar je abonnementen te kijken, kun je flink besparen zonder dat het ten koste gaat van je plezier of gemak. 

Onderhandel over huur of hypotheek

De kosten van huisvesting vormen vaak de grootste uitgave in ons budget. Als je een huurder bent, overweeg dan om met je verhuurder te onderhandelen over de huurprijs. Of onderzoek wat de mogelijkheden zijn om de huur te verlagen, huurders betalen namelijk in de meeste gevallen veel te veel. Als je een eigen huis hebt, onderzoek dan of je in aanmerking komt voor herfinanciering van je hypotheek om een lagere rente te krijgen. Een kleine verlaging van je maandelijkse hypotheeklasten kan op de lange termijn een groot verschil maken. 

Besparen op vaste lasten vergt wat initiatief en doorzettingsvermogen, maar kan zeker de moeite waard zijn op de lange termijn. Hiermee kun je je financiële situatie verbeteren en meer geld overhouden voor leuke dingen of andere belangrijke zaken die er toe doen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie