Charlie Chan Dagelet speelt GRACE.
Charlie Chan Dagelet speelt GRACE. Anne Claire de Brij

‘Voorstelling verandert geschiedenis tikkeltje’

3 oktober 2022 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Grace van Theater Rast, de hit van het Oerolfestival, staat op vrijdag 14 oktober op het podium van Theater Cultura, aan de Molenstraat 45 in Ede. 

,,Grace speelt in een wereld waar ‘t tijd is voor justice en payback en herschrijft onze blik op de geschiedenis. In de sporen van Tarantino toont Ada Ozdogan het Westen met dit liefdesverhaal een spiegel over de ideologieën die het zichzelf toe-eigent en de leugens over de geschiedenis die het zichzelf voorhoudt uit angst voor de waarheid. Om vervolgens letterlijk alles aan flarden te schieten”, vertelt Trudy Pijnenborg van Theater Cultura.  

,,Een Nederlandse Django Unchained waar gerechtigheid wordt voltrokken jegens hen die kwaad hebben gedaan en elk ego te groot lijkt. Alleen liefde zal overleven en wat ons rest is de rokende dampende aarde die in stilte dit verhaal voor altijd met zich mee zal dragen.” Grace wordt gespeeld door Charlie Chan Dagelet en geregisseerd door Ada Ozdogan. 

Regisseur Ada Ozdogan over de voorstelling Grace: ,,Ik kan misschien niet de wereld veranderen, maar wel een gokje wagen op een rimpeleffect.”

Als kind was regisseur Ada Ozdogan al verslaafd aan oude maffiafilms. Ze groeide op met het werk van Martin Scorsese en Quentin Tarantino. ,,Dat soort films, waarin klakkeloos geweld gebruikt wordt, zijn ook een beetje teasend: wij doen het lekker wel. Maar laten we wel wezen: onze ‘beschaafde wereld’ is op veel manieren ook gewelddadig, alleen manifesteert zich dat veel onderhuidser.”

Samen met actrice Momo Samwel is ze zich in de thematiek gaan verdiepen en schreven ze Grace, een theatrale spaghettiwestern die tijdens Oerol in première is gegaan.

Geïnspireerd door het gedachtegoed van de spaghettiwestern heeft Tarantino de film Django Unchained gemaakt, waarmee hij kritiek wilde geven op het Amerikaanse slavernijverleden. ,,Hij draaide in zijn Django film de regels van de western om: hij laat niet de witte mensen, maar de mensen van kleur de helden spelen die uit zijn op justice and payback. Toen dachten wij aan het Nederlandse equivalent: we wilden in de geest van de spaghettiwestern en binnen de stijl van Tarantino het verhaal van ons Hollandse koloniale verleden vanuit een ander perspectief vertellen dan wat we gewend zijn. Met de mensen van kleur in de heldenrollen.”

Want helden waren het, zegt Ozdogan, en dat narratief is belangrijk voor de beeldvorming. ,,We moeten nooit denken dat de geschiedenis zich zomaar heeft voltrokken. Er is altijd weerstand geweest tegen onderdrukkers, altijd opstand en revolutie. Ik wilde een personage creëren die dat gedachtegoed symboliseerde.” Dat werd Grace ‘de Gringohunter’ (gespeeld door Charlie Chan Dagelet), een personage dat gevlucht is uit een plantage en een plan bedenkt om haar man te bevrijden. 

Publiek hoeft geen voorstelling te verwachten die heel expliciet een maatschappelijke duit in het zakje doet, benadrukt ze. Staatssecretaris Gunay Uslu over Grace: ,,Ik denk dat deze voorstelling de geschiedenis een tikkeltje verandert, een bijdrage levert, je anders laat kijken.” Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of telefoon 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie