Je kunt me gerust een geheim vertellen
Je kunt me gerust een geheim vertellen Karin Jonkers

Voorstelling over dementie in Cultura: ‘Morgen ben ik het toch weer vergeten’

27 oktober 2022 om 15:33 Podiumkunsten

EDE Theater Matzer speelt donderdag 3 november een hoopvolle theatervoorstelling over dementie ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ in Theater Cultura. 

Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken. Haar kind gaat op zoek naar de gebruiksaanwijzing. In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en soms ook in de wanhoop. Ergens in een tijdmachine vinden ze elkaar en komen ze dichter bij elkaar dan ooit. ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie, geschreven door regisseur Madeleine Matzer en gespeeld door Juul Vrijdag, muzikaal ondersteund door Helge Slikker. Een voorstelling voor theaterliefhebbers maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking zal komen. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de moeder met dementie als die van de zoekende.

ERVARINGSDESKUNDIGE In de veertien jaar dat Matzer voor haar eigen moeder zorgde, noteerde ze uitspraken, gedachten en leerpunten. Die vormen de basis voor de verhelderende, poëtische tekst. De ervaren toneelschrijver Jibbe Willems las op de achtergrond mee. Matzer vermoedt hiermee in een grote behoefte te voorzien: ,,Ik maakte de voorstelling die ik zelf gezien had willen hebben”, zei ze tegen dagblad Trouw. De herkenning, ook bij het premièrepubliek, is dan ook groot; tranen lopen over wangen. Juul Vrijdag speelt geregeld recht op het publiek.

Matzer laat in haar heldere regie genoeg ruimte voor grappige onderonsjes met muzikant Helge Slikker. Op keyboard en gitaar geeft hij de voorstelling geregeld een muzikaal duwtje, bijvoorbeeld met nostalgische liedjes uit een danscafé of indringend rinkelende telefoongeluiden. Onderwijl vinden beiden in de kieren van het gestapelde meubilair toch nog ruimte voor antwoorden op soms pijnlijke vragen en tips voor wie zelf in zo’n situatie zit of dreigt te belanden. Dat zijn er veel, getuige de cijfers (‘volksziekte nummer één’) en de vele ontboezemingen na afloop tijdens het nagesprek.

WELVAART EN DEMENTIE Door de toegenomen welvaart leven we langer en blijven we ook langer gezond. Geweldig natuurlijk, maar dat ouder worden brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld dementie. Wat gebeurt er als de relatie tussen een ouder en een kind langzaam maar zeker ontmanteld wordt. 

NAGESPREK Na de voorstelling is er een nagesprek met als thema: hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie