Afbeelding
Ted Walker

Advocaten adviseren raad ‘kleine club’ om transparantie plek te geven

10 september 2020 om 21:30 Politiek

EDE  In een informatieve bijeenkomst van de Edese gemeenteraad heeft AKD advocaten donderdagavond een nadere uitleg gegeven op het advies over het stemgedrag van het raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie) inzake het zonneveld Nergena in Bennekom. Dat zonneveld komt er dus niet. Waar missen we in Ede de scherpte, vroeg Bart Omlo (VVD). Wat kan worden verbeterd in de gedragscode als het om integriteitsbewustzijn gaat.

Maatwerk, aldus advocaat Hugo Doornhof, die ook Tweede Kamerlid voor het CDA is. ,,Het zou verstandig zijn daarvoor een aparte commissie in te stellen, een kleine club, waar een eventueel persoonlijk belang van een raadslid aan de orde kan komen, waar afweging van belangen een plek kan krijgen en waar vervolgens in de raadsvergadering transparantie over kan worden gegeven.” 

VERWARRING De raad is niet alleen volksvertegenwoordiging, maar ook bestuursorgaan. Persoonlijk belang is breed te interpreteren, als het gaat om al of niet mee te stemmen. In eerste instantie is op aanvraag van het raadspresidium advies uitgebracht door een bestuurlijk-juridisch consultant, die concludeerde dat Van der Beek wel mee mocht stemmen. AKD advocaten komt tot een tegenovergesteld advies en vindt het andere advies onjuist. Op basis van dat eerste advies is de verwarring voor het zomerreces ontstaan. Dat wordt nu door alle betrokkenen betreurd.  

STEMMING In de raadsvergadering van 2 juli is gestemd en dat blijkt volgens AKD advocaten de beslissende stemming te zijn geweest over het zonneveld in Bennekom. Negentien voor en negentien tegen en daarmee was het voorstel om een verklaring van geen bedenkingen af te geven naar de prullenmand verwezen. Bram van der Beek stemde niet mee. In de raadsvergadering van 9 juli zou een herstemming plaatsvinden, maar er werd besloten eerst een onafhankelijke deskundige naar de zaak te laten kijken. Dat is maar goed ook omdat volgens AKD advocaten deze herstemming buiten de orde zou zijn geweest.

ANALYSE Er is door het advocatenkantoor een analyse verricht op basis van een feitenonderzoek. De bevindingen zijn ook nog gedeeld met Arno Korsten, voormalig hoogleraar bedrijfs- en bestuurswetenschappen aan de Open Universiteit. De Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet vormen het relevante juridisch kader. Er is jurisprudentie, uitspraken van rechters. Duidelijk is dat bij het functioneren van raadsleden belangenverstrengeling moet worden vermeden, maar dat geldt ook voor de schijn van belangenverstrengeling. Het gaat vaak om bestemmingsplannen waarbij één stem bepaalt welke richting het uit gaat en die ene stem komt dan van een raadslid waarbij de schijn van belangenverstrengeling een debat veroorzaakt. 

NORM Een uitspraak van de bestuursrechter in 2013 over een zaak in de gemeente Graft-De Rijp (sinds 2015 onderdeel van de gemeente Alkmaar) inzake bijkomende omstandigheden is als norm gehanteerd bij latere uitspraken. Het ging daar over een bestemmingsplan dat woningbouw mogelijk maakte op de locatie van een voormalig bloembollenbedrijf. De raad ging niet akkoord en de beslissende stem was van een raadslid dat woonde en werkte op het terrein waarvoor het bestemmingsplan werd vastgesteld. ,,Juist hij had amendementen ingediend die tot strekking hadden dat een gunstiger woon- en leefklimaat werd gecreëerd ter hoogte van zijn eigen gronden.” 

MEDEWERKER Bijkomende omstandigheden kunnen zich voordoen ,,die maken dat de behartiging van het persoonlijk belang van een raadslid zodanig aan de orde is bij het onderwerp van de besluitvorming dat hij daaraan niet behoort deel te nemen.” Dat is bij Van der Beek in Ede ook het geval. Hij werkt bij LC Energy, het bedrijf dat het zonneveld zou inrichten. Een betrekkelijk klein bedrijf, met vijftien personeelsleden, voor wie het zonneveld Nergena een grote opdracht zou zijn. Hij is een professionele medewerker en geen vrijwilliger. En hij wilde in laatste instantie meestemmen, maar had eerder duidelijk laten weten niet mee te zullen stemmen.

Volgende week komt het zonneveld nog ter sprake in de besluitvormende vergadering van de raad.

door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie