Gabriëlle Hazeleger is de eerste vrouwelijke lijsttrekker van GemeenteBelangen.
Gabriëlle Hazeleger is de eerste vrouwelijke lijsttrekker van GemeenteBelangen. Freek Wolff

Gabriëlle Hazeleger, de eerste vrouwelijke lijsttrekker van GemeenteBelangen

11 maart 2022 om 16:30 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE In de ondernemingsraad van Park De Hoge Veluwe werd het politieke vuurtje een beetje aangewakkerd. Hier was zij zestien jaar werknemer. Intussen is Gabriëlle Hazeleger (44) uit Otterlo alweer acht jaar actief als raadslid voor GemeenteBelangen (GB). En nu is ze de eerste vrouwelijke lijsttrekker van deze partij. 

Met haar ex-man kreeg ze twee kinderen en na een scheiding trouwde Gabriëlle met Yvette. De reacties in haar woonplaats waren prettig. Ze wijst in dit verband op de verschillende culturen die er zijn in de andere buitendorpen. Drie jaar geleden nam ze ontslag bij het Park en begon ze in Otterlo een eigen zaak: Lokaal 17, een winkel met streekproducten en een conceptstore met sieraden en andere artikelen. 

Met de winkel is zij inmiddels gestopt omdat dit niet te combineren viel met de politiek. Met voorkeurstemmen is zij acht jaar terug gelijk begonnen als raadslid voor GemeenteBelangen Ede. ,,Ik ben niet op mijn mondje gevallen, maar dit werk is nog niet zo eenvoudig als het lijkt en vraagt veel tijd en aandacht. Peter de Pater (huidige wethouder voor GemeenteBelangen, red.) en ik versterken elkaar.” 

De Otterlose zegt dat ze goed kan luisteren, terwijl mensen ook duidelijk weten wat ze aan haar hebben. ,,Ik kan met iedereen goed overweg, maar laat niet over me heen lopen.” Terugblikkend schiet haar direct het thema van de zonnevelden in gedachten, die gepland waren op de grond van Nergena (Binnenveld). ,,Onze partij was van betekenis rond dit thema. Uiteindelijk gaat het niet door om hier panelen neer te leggen, maar ik ben er wel trots op dat we er een bestuursakkoord over hadden.”

Bij ons is er plaats voor iedereen

De Otterlose heeft veel gevolleybald en dat er nog steeds geen nieuwe sporthal in het dorp staat is haar een doorn in het oog. Ze is op de hoogte van de touwtrekkerij van partijen gedurende vele jaren en de onontkoombare (financiële) verwevenheid met nieuwbouw van woningen. Ook woningbouw gaat haar aan het hart, zeker in haar eigen woonplaats. ,,We keken er samen naar om nieuwbouwplannen te realiseren, zonder dat het miljoenen zou kosten.” Bovendien is ze er trots op dat er onlangs nog een motie van haar partij in werd aangenomen om voorrang te verlenen aan eigen inwoners bij de koop van nieuwe huizen. ,,Die krijgen de eerste drie weken de kans om te reageren, daarna pas andere personen buiten onze gemeentegrenzen. Zo worden je eigen mensen het eerst bediend.”

VRIJE OPVOEDING De lijsttrekker voelt zich senang bij GemeenteBelangen omdat de leden uit alle lagen van de bevolking komen. Het is net de maatschappij in het klein. ,,Dat is niet altijd gemakkelijk binnen een partij, maar wel goed. Voor iedereen is er plek.” Ze ziet dit ook in het licht van haar vrije opvoeding, terwijl haar ouders haar altijd tot steun waren en haar nooit veroordeelden bij de keuzes die ze maakte. ,,Ik moest het zelf ontdekken en leerde respect te hebben voor iedereen.” Ze werd niet opgevoed met godsdienst.

GEWOON BLIJVEN DOEN De slogan van haar partij is ‘Gewoon blijven doen!’, ook refererend aan de wethouder Peter de Pater. ,,Hij heeft het goed gedaan en is een zeer toegankelijke bestuurder voor alle inwoners. Zo heeft Peter ervoor gezorgd dat sluiting van de spoorwegovergang bij de Kerkweg jarenlang werd uitgesteld. Dit is iets dat wanneer het over dit onderwerp gaat niet genoemd wordt. Maar dat was heel concreet, al was het uiteindelijk voor een groep mensen niet helemaal het gewenste resultaat. Peter is hier steeds het gesprek over aangegaan.” 

Blij is Gabriëlle met het Kennispunt Lokale Partijen, waar landelijk leerzame cursussen worden gegeven. GemeenteBelangen is met 55 jaar de langst bestaande lokale partij in Ede. ,,Dat zegt ook iets.” De partij heeft nu vier zetels in de raad, terwijl het vijfde raadslid de afgelopen periode opstapte. ,,We streven nu naar zes zetels. Met onze diversiteit op de lijst met 32 kandidaten, moet dat lukken.”

Dit artikel komt uit de verkiezingsspecial die op woensdag 9 maart is verschenen in de papieren Ede Stad. Kijk voor alle artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen in ons Verkiezingsdossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie