Op de universiteit van Wageningen onderzoekt Iris welk voedingspatroon het meest optimaal is voor de gezondheid van mensen met diabetes type 2.
Op de universiteit van Wageningen onderzoekt Iris welk voedingspatroon het meest optimaal is voor de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Iris van Damme

Iris onderzoekt het belang van vezels bij diabetes

26 januari 2023 om 14:07 Zorg

EDE/REGIO Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Misschien wil jij gezonder eten en meer bewegen. Goed idee, alleen jammer dat het vaak zo lastig is om goede gewoontes vol te houden. Iris weet er alles van. Op de universiteit van Wageningen onderzoekt ze welk voedingspatroon het meest optimaal is voor de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Ze wil weten: hoe wordt gezond leven leuker en makkelijker.

Iris van Damme (27) is nieuwsgierig aangelegd. Voor haar werk aan de WUR, Wageningen University & Research, verhuisde ze van Utrecht naar Wageningen. Ze voelt zich er helemaal thuis en als haar agenda het toelaat gaat ze met de fiets naar de universiteit. Lekker en gezond.

PLAK CAKE ,,Dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, dat weten we inmiddels wel. Of je nu wel of niet diabetes type 2 hebt. Toch is de keuze voor een plak cake vaak makkelijker gemaakt dan de keuze voor een vezelrijke, gezonde appel. Herkenbaar, ook voor mij”, zegt Iris met een lach. ,,Het zou mooi zijn als gezond eten wat vanzelfsprekender wordt.”

VINGERTJE Iris houdt niet van een opgeheven vingertje. ,,Nee, zeker niet! Niemand is gebaat bij betutteling. Je moet zelf in het effect van een gezonde leefstijl geloven. Gedrag blijvend veranderen is moeilijk, maar ik geloof dat het kan. Als het lukt om gezonder te eten en meer te bewegen, dan levert dat al heel snel gezondheidswinst op en soms kan medicijngebruik zelfs worden afgebouwd. Gaaf, toch? Ik wil weten welk effect de Richtlijnen Goede Voeding hebben op mensen met diabetes type 2, vandaar mijn onderzoek.”

MEEDOEN En wat houdt je onderzoek precies in, Iris? ,,Ik zoek mensen met diabetes type 2 die willen meedoen met het onderzoek. We verdelen de groep in tweeën. De ene helft krijgt voedingsadvies van een diëtist om meer vezels te gaan eten, de andere groep -de controlegroep- krijgt geen specifiek advies. Je blijft tijdens het onderzoek gewoon onder controle bij je eigen diabetesverpleegkundige of arts. Het onderzoek duurt een jaar en in die tijd kom je drie keer naar de universiteit voor een lichamelijk onderzoek. Verder vul je zo nu en dan een vragenlijst in. We kijken niet alleen naar de bloedsuiker, maar bijvoorbeeld ook naar slaap of hoe fit iemand zich voelt. De uitslag van het onderzoek krijg je uiteraard mee. Het is allemaal niet erg ingewikkeld, maar het onderzoek staat of valt erbij. Als je meedoet, krijg je een vergoeding van 100 euro.”

Heb je diabetes type 2 en wil je Iris helpen met het onderzoek? Stuur even een mailtje naar diabetesonderzoek@wur.nl of bel 0317-486957. Het onderzoek maakt deel uit van de Voed Je Beter-studies. Je leest er meer over op www.voedjebeter.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wageningen University & Research. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie