Tim Evendijk (rechts) lachte in het begin nog wel, maar moest daarna echt aan de bak.
Tim Evendijk (rechts) lachte in het begin nog wel, maar moest daarna echt aan de bak. Ben Verduyn

Tim Evendijk haalt titel binnen bij schaakvereniging De Cirkel

24 mei 2023 om 16:42 Denksport

EDE Tim Evendijk is de nieuwe schaakkampioen bij De Cirkel. Hij neemt de titel over van Dominic van Dijk. De wedstrijdleider bij schaakvereniging De Cirkel kende een gelukkige hand van indeling. Want juist de voorlaatste en wellicht beslissende schaakpartij ging tussen beide spelers. Uiteindelijk sloten de nieuwe kampioen Tim Evendijk en de aftredende titelhouder Dominic van Dijk af op een puntendeling. 

Maar voor het zover was nog een andere noviteit. De twee Edese schaakverenigingen De Cirkel en ESV gaan samenwerken. In het seizoen2023-2024 gaan schakers van beide verenigingen onder de naam van ESC (Edese Schaak Combinatie, Red.) aan de KNSB zaterdagmiddag competitie deelnemen. Beide verenigingen beseffen dat samenwerking op het hoogste niveau de schaaksport binnen de plaats Ede alleen maar ten goede komt.

KAMPIOEN

De vijfendertigste en voorlaatste ronde werd met enige spanning tegemoet gezien. Zou de kampioensbeslissing vallen? Kunnen de andere prijzen (Rating Trofee en Runner - Cup een nieuwe eigenaar krijgen? Vragen die aan het einde van een mooie schaakavond deels beantwoord werden. 

Zoals in de opening al aangegeven ging de 24-jarige Tim Evendijk met het kampioenschap aan de haal. ,,Het was niet gemakkelijk. De schakers bij De Cirkel lijken jaarlijks wel sterker te worden. Een mooie uitdaging volgend seizoen dit succes te continueren. Maar dat is van latere zorg”, oordeelde Tim Evendijk. Op een knappe tweede plaats eindigde de pas enkele seizoenen bij De Cirkel schakende Henri van Kruistum. Voor de derde en lagere plaatsen komen nog meerdere schakers in aanmerking. Die worden verdeeld in de slotronde komende dinsdagavond 30 mei.

De Rating Trofee is met 151 punten meer ten opzichte van het vorige seizoen een prooi geworden voor Henri van Kruistum. De Runner - Cup is nog niet beslist. Jan Hartsuiker en Kees van der Dussen staan op dit moment op een winst van negen plaatsen ten opzichte van vorig seizoen. Mocht dit in de laatste ronde niet veranderen is Hartsuiker op grond van het competitie reglement winnaar van de Rating Trofee seizoen 2022/2023. 

INTERNE COMPETITIE

Vorige week wist Dominic van Dijk met overtuiging te winnen van Harold Boom met 1.f4, de Birdopening. Tim Evendijk bestudeerde deze opening intensief en gaf Dominic van Dijk goed partij. De uittredende kampioen Van Dijk kreeg de beste aanvalskansen, maar de toekomstig titelhouder hield het hoofd koel. Nadat Van Dijk zich gedwongen werd wat passieve zetten te spelen, kreeg Tim Evendijk enigszins de controle terug. Onvoldoende om grote kansen te creëren. Gezien de wederzijdse tijdnood op het schaakbord werd tot remise besloten.

Na enkele afwezige speelronden is de kersverse vader Henri van Kruistum helemaal terug. Om nog kans te maken op de titel moest hij de winst pakken tegen Harold Boom. En dan afwachten wat de concurrentie zou doen. In een dame gambiet pakte Van Kruistum het vrij rustig aan. Harold Boom besloot lang te rokeren en een aanval op te bouwen op de koningsvleugel. De aanval van Van Kruistum op de damevleugel was net iets beter berekend. Harold Boom moest toezien dat Van Kruistum óf een dame zou winnen óf een pion kon promoveren tot dame. Dat liet Boom zich niet bewijzen en capituleerde.

Over de schakers Henry van den Brink en Ruben de Vries is één ding van tevoren bekend. De partij wordt altijd vuurwerk op het schaakbord. Beide spelers zijn bereid stukken te offeren voor een dodelijke aanval. Van den Brink sloeg zijn eerste slag door een stuk te winnen ten koste van twee pionnen. Eén van deze pionnen van Ruben de Vries belandde echter op a2. Oftewel, promotie is in aantocht. Dat dwong Henry van den Brink tot veel denkwerk. Maar een matcombinatie bleek niet te realiseren. Ruben de Vries moest lijdzaam toezien dat het door zetherhaling remise werd. ,,Maar de verwachting dat het geen saaie partij zou worden kwam volledig uit”, oordeelden beide schakers na afloop. 

Ben Zee bond met wit de strijd aan tegen Mark Bakker. Inzet was een plaats in de top tien. ,,Welke opening moet ik spelen tegen d4?”, was de vraag van Mark Bakker aan collega’s. Voorgesteld werd om op d4 met c5 te antwoorden. ,,Dit brengt weleens verwarring.” Met deze kennis ging Bakker de strijd aan met routinier Ben Zee. De partij nam de structuur aan van het Benko Gambiet. Bakker wist de druk op de c4-pion op te voeren met drie stukken. Op het moment dat deze steunpilaar instortte was de partij over. ,,Mark heeft uitstekend gespeel”, was Zee complimenteus. Mede omdat concurrent Willem de Wilde verloor is Mark Bakker weer terug in de top tien. ,,Nu nog een ronde ook echt vasthouden”, werd Bakker ingefluisterd.


Jim Pronk had er weer zin in maar wist Anton Spronk niet te verslaan: remise - Ben Verduyn

In de Siciliaanse opening koos Anton Spronk met zwart in zijn partij tegen Jim Pronk voor oprukkende pionnen op de damevleugel. Met een pion op b4, c5 en a5 kreeg Spronk veel ruimte. Jim Pronk liet zich niet kennen en koos ervoor om de koning van Anton Spronk naar voren te lokken. Dit lukte, maar er was geen goede manier om de kwetsbare koning te verschalken. Uiteindelijk werd tot remise besloten. 


Kees van der Dussen (rechts) bleef rustige tegen de onstuimige Robin Enneman. - Ben Verduyn

Kees van der Dussen mocht het met zwart opnemen tegen Robin Enneman. Van der Dussen maakt dus kans de Runner- Cup te winnen. Hij kon zich geen puntverlies veroorloven. Enneman maakte uitstekend gebruik van de drie gouden regels: pionnen in het centrum, stukken ontwikkelen en koning veiligstellen. Kees van der Dussen liet de koning veiligstellen lang op zich wachten. Doordat de koning op e8 bleef, kon Enneman een mooie aanval opbouwen. Hij probeerde een offensief in te zetten. Kees van der Dussen bleef echter rustig. Hij wist de aanvallende stukken te neutraliseren waardoor Robin Enneman moest capituleren. 

OVERIGE UITSLAGEN

Willem de Wilde - Marnix Lukasse 0-1, Pim Eimers - Leo Lukasse 1-0, Egbert Aalbers - Jonathan Karels 0-1, Hilmar van den Brink - Floris van der Niet 1-0, Femke van Kampen - Bram Feenstra 0-1, Sander Rosman - Hans van de Weteringh 1-0R en Mathijs van Dijk - Jordi van den Brink 1-0. In remise eindigden: Dick Wenning - Robert Degenhart, Jan Hartsuiker - Carel de Vries, Jasper de Rijk - Albert Bootsman, Peter Jonker - Stijn Kappert en Fedde Kingma - Alexander Ivanov. 

Stand top tien:

1. Tim Evendijk 1671,00

2. Henri van Kruistum 1571,50

3. Dominic van Dijk 1486,00

4. Henry van den Brink 1483,83

5. Luuk de Man 1473,50

6. Ruben de Vries 1472,33

7. Marnix Lukasse 1430,67

8. Tom Pronk 1404,33

9. Harold Boom 1378,00

10. Mark Bakker 1252,17

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN

Op 22 mei speelden de vijftigplussers de negentiende en tevens laatste ronde in de voorjaarscompetitie. Alvorens het schaakgeweld kon losbarsten werd Willem de Wilde gehuldigd als kampioen. Hij wilde dit graag ongeslagen worden, wat De Wilde na wat zweetdruppels ook is gelukt. 


Willem de Wilde wint 50-plus maandagmiddagcompetitie - Peter Jonker

UITSLAGEN

Willem de Wilde - Ben Verduyn 1-0, Martien Borgdorff - Johan de Lange 1-0, Hans Gillet - Jelle Bottema 1-0, Peter van der Wijngaart - Egbert Aalbers 0-1, Joop de Feijter - Klaas van der Wal 0-1, Remy Mouthaan - Alex de Roovere 1-0, Hans Meijer - Jan van der Wurff 0-1 en Jeffry Huiberts - Fred Post 0-1. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Peter Pouw, Herman van Scherrenburg - Kees van de Voort, Peter Jonker - Kees van der Dussen en Kees van Heerikhuize - Eip Janssen.

Eindstand top vijf:

1. Willem de Wilde 617,00

2. Peter van der Wijngaart 440,50

3. Jan Hartsuiker 405,00

4. Martien Borgdorff 402,17

5. Egbert Aalbers 390,33

CONTACT

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen via e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com, dinsdag in de speelzaal of bij wedstrijdsecretaris Willem de Wilde 06-49156496.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Eip Janssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie