Luuk de Vries (24) nog steeds in de race NK Molenaars 100 Cup te winnen.
Luuk de Vries (24) nog steeds in de race NK Molenaars 100 Cup te winnen. Familie De Vries

Luuk de Vries blijft kanshebber op titel in Molenaars NSF100 Cup

Voetbal

LUNTEREN Zelden zal triomf en pech dichter bij elkaar hebben gelegen als bij het NK Junior Moto Racing Veldhoven. De Lunteraan Luuk de Vries haalde in de voorlaatste wedstrijd van het KNMV NK Junior Moto Racing uiteindelijk opgelucht adem. Zijn achterstand in het klassement op koploper Dean Gouw is slechts drie punten. Komend weekeinde kan in Assen de kroon op een goed seizoen worden gezet door de 11-jarige talentvolle Luuk de Vries.

Eip Janssen

,,Het heeft behalve sterk wisselende weersomstandigheden ook heel wat mentale kracht gekost”, concludeerde de familie De Vries na afloop. Op kartcircuit De Landsard in Veldhoven werd na een lange zomerstop (12 weken) het racen weer opgepakt. De jonge Lunterse coureur had er ondanks de wisselende rij omstandigheden met een dan weer natte en later weer droge baan goed zin in.

In de strijd om de Molenaars NSF100 Cup eindzege is het ongemeen spannend. De coureurs Shayden Rodgers, Dean Gouw, Julian van Kalkeren, Kyano Schoo en Luuk de Vries geven elkaar nauwelijks een banddikte ruimte. Elk behaald punt wordt gekoesterd en is belangrijk.

In de kwalificaties was Luuk de Vries zelfverzekerd. Hij zette de toon door als eerste de baan op te gaan. Daarmee zijn concurrenten onder druk zettende. Met een vierde startplaats in de twee races kon het alle kanten op.

,,De baan begon op te drogen en de rij omstandigheden waren best risicovol. Daarvoor hadden we een plan gemaakt. In de tweede bocht remde ik een voorganger uit en dan lig je al op plaats drie. Wat er daarna gebeurde zal ik kort samenvatten. Ik moest remmen en raakte mijn voorwiel kwijt en viel. Balen maar mentale veerkracht tonen. Met een ronde achterstand werd ik elfde. Nee, geen gedroomde plek, maar dat hoort bij onze sport”, blijft Luuk nuchter. ,,Achteraf bleek waarom mijn zoon in de race na zijn val niet echt tempo kon maken. Rechter stuurhelft krom en een knieslider weg. Misschien achter toch iets te gretig om de verloren punten van een eerdere wedstrijd (Spa België) goed te maken”, analyseerde vader Thijs de Vries.

VEERKRACHT In de tweede race toonde Luuk de Vries uit het goede racehout gesneden te zijn. ,,Revanche was ons toverwoord. Maar dan moet je het wel waarmaken. En dat lukte”, lachte het duo De Vries achteraf. De Lunteraan kende een geweldige start en nam positie twee in. ,,Het was zaak de rust te bewaren en te wachten op mijn kansen. Die pakte ik na de zesde ronde om een aanval te plaatsen op de koploper. Dat lukte en hoewel het de hele race wat spetterde en de baan daardoor glad werd bleef ik overeind. Geconcentreerd mijn eigen lijnen en tempo rijden. Na 14 mooi gereden ronden zag ik de winnaarsvlag vallen. Zelden zo blij geweest”, bleef Luuk de Vries wel bescheiden.

Hij besefte dat waar de Lunterse coureur in de eerste race behoorlijk wat pech kende, nu zijn concurrenten dat overkwam. ,,Ik zei het al eerder dat hoort bij deze mooie sport. De crashes zijn niet altijd te voorkomen. Ik heb nu een kleine (drie punten, red.) achterstand op koploper Dean Gouw. Maar ben er nog niet. De top vijf staat allemaal binnen 16 punten van de koploper. Het kan dus nog alle kanten op. Dit kampioenschap zal wie het ook haalt zwaarbevochten zijn. Volgend weekend (1 en 2 oktober, red) de finale races op Assen. Ik ben er klaar voor”, sluit Luuk de Vries gedecideerd af.

advertentie
advertentie