Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Gemeente Ede

Derdelanders hoeven opvang in Harskamp voorlopig niet te verlaten

5 september 2023 om 12:01 Maatschappelijk

HARSKAMP De zogenoemde derdelanders die gevlucht zijn uit Oekraïne blijven voorlopig in de opvang in Harskamp. Dat schrijft de gemeente Ede dinsdag in een persbericht. De derdelanders hadden in Oekraïne geen permanente verblijfsvergunning, maar bijvoorbeeld een werk- of studievisum. Tot 4 september vielen zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Het afgelopen weekend is bepaald dat zij voorlopig, tot de uitspraak van de Raad van State hierover in november, recht op opvang houden. Ook mogen zij tot die tijd gewoon blijven werken. In de gemeente Ede zijn 40 derdelanders woonachtig. Hiervan zijn 17 mensen de procedure ingegaan voor een asielaanvraag. De status en verwachting rondom de anderen is nog onduidelijk.

,,Als gemeente hechten we aan duidelijkheid voor alle inwoners. Met betrekking tot de informatie over de derdelanders zijn we afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen. We proberen zo goed mogelijk te communiceren naar hen die dit aangaat en informatie wordt direct met hen besproken”, aldus de gemeente. ,,Met betrekking tot de toekomst van deze mensen roepen wij het Rijk op om ook na de uitspraak van de Raad van State zo snel mogelijk landelijk een duidelijk proces te schetsen en daaraan ook vast te houden.” 

Voor de laatste informatie verwijst de gemeente Ede naar de website van de Raad van State

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie