Door het heuvelachtige landschap, waan je je soms in het buitenland.
Door het heuvelachtige landschap, waan je je soms in het buitenland. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Bijzondere ontmoetingen buiten Edese natuur’

3 mei 2023 om 13:34 Natuur en milieu Columns

EDE Vaak, heel vaak zelfs, wordt mij de vraag gesteld of ik niet eens in het buitenland foto’s wil maken. Mijn antwoord is altijd dat ik de natuur in Nederland al zo mooi vind, dat ik daarvoor dus niet naar het buitenland hoef te gaan. 

Michael de Vries

Sterker nog, eigenlijk ben ik altijd in de omgeving van Ede te vinden. Op de één of andere manier trekt de natuur rond de Veluwe mij gewoon het meest. En laten we eerlijk zijn, hier in de omgeving vind je veel verschillende gebieden qua natuur. Overal om ons heen liggen bossen. Fiets je naar het Binnenveld, dan zijn er weidelandschappen en rijd je verder richting de Rijn, dan ben je ineens in uiterwaarden en moerasgebieden. Voor mij is de omgeving van Ede dus prima om van de natuur te genieten.

HOOGTEVERSCHILLEN Toch verruilde ik vorige week de Edese natuur voor het heuvelachtige Maastricht in Limburg. Voor iemand die niet vaak buiten Ede komt, lijkt dat zelfs al een beetje op het buitenland. En als je daar toch een midweekje met je vriendin bent, gaat natuurlijk wel de camera mee om zo nu en dan de natuur om je heen vast te leggen; het is de aard van het beestje denk ik. Heel mooi, en dat zal velen niet verbazen, zijn de uitgestrekte velden met hoogteverschillen. Zodra we Maastricht binnenkwamen, was dat het eerste wat opviel. En de wandelingen en fietstochten die de dagen erop volgden, leverden bijzondere ontmoetingen op.

BEVER EN RIEU Tijdens een tochtje door België, troffen we binnen enkele seconden zowel een prachtige grote gele kwikstaart én een ijsvogel en niet veel later zagen we bij een beekje langs een bosrand knaagsporen van een bever en later zelfs een beverburcht. ‘Het zal je gebeuren dat je er er één ziet’, zei ik nog. U voelt hem al aankomen wellicht.

Een dag later, Koningsdag, fietsten we in de ochtend naar het centrum en wat zit er ineens op een paadje langs het water? Precies, een grote, volwassen bever. We konden hem goed bekijken, ook toen hij een stuk zwom. Hoe gaaf was dat! Het was denk ik de meest bijzondere ontmoeting in Maastricht. Of was dat toch de ontmoeting met André Rieu, die voor zijn huis wandelde? Tja, soms is het lastig keuzes maken met zoiets. Helaas hadden de bever én Andre Rieu niet veel zin in een foto, maar het moment was gaaf!

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie