Afbeelding
Foto Pixabay

Tips voor een goede sollicitatie

2 februari 2023 om 10:18 Partnercontent

Op zoek gaan naar een baan is altijd spannend en het went eigenlijk nooit. Of het nu gaat om je allereerste baan of om een nieuwe wending in je carrière, je wil het beste van jezelf laten zien en de recruiter ervan overtuigen dat jij de best mogelijke kandidaat bent. Om je slaagkansen hierin te verhogen, geven we je graag enkele waardevolle tips mee. Lees ze grondig door, pas ze onmiddellijk toe en overtuig jezelf ervan dat ze je veel voordeel opleveren.

Zorg voor een overzichtelijk en aantrekkelijk cv
Hoewel heel veel recruiters luid verkondigen dat ze steeds minder belang hechten aan de cv’s die ze dagelijks ontvangen, blijken deze in de praktijk toch nog altijd erg belangrijk te zijn. Zeker voor die functies waar veel kandidaten op afkomen, vormen de cv’s een snelle en makkelijke manier om een eerste selectie te maken. Als je dit weet, weet je ook dat het er hier al op aankomt om het verschil te maken tegenover de andere kandidaten. Dit doe je door het opmaken van een overzichtelijk en aantrekkelijk cv waarbij de recruiter niet om je kennis, vaardigheden, ervaring, skills en kwaliteiten heen kan. Neem vast en zeker een kijkje op cvtips.nl voor concrete en makkelijk toepasbare tips voor het opmaken van jouw unieke cv.

Personaliseer je motivatiebrief
Je motivatiebrief moet je eigenlijk zien als een eerste vorm van kennismaking en ook hier geldt dat je maar één kans krijgt om een eerste indruk te maken. Aan de hand van deze brief moet het voor de recruiter al meteen duidelijk zijn dat jij het absoluut verdient om door te gaan naar de volgende selectieronde. Geef hier dus al heel duidelijk aan waarom je specifiek voor deze functie en specifiek voor dit bedrijf solliciteert. Hiernaast kun je al enkele concrete redenen aanhalen waarom de functie je op het lijf geschreven is. Door deze tip toe te passen, toon je aan dat je al de nodige research deed, wat je meteen al een bonuspunt oplevert. Geen enkele recruiter zit te wachten op tientallen identieke standaardbrieven waar niets uit af te leiden valt.

Wees zelfverzekerd tijdens je sollicitatiegesprek
Het effectieve sollicitatiegesprek is zonder de minste twijfel dat onderdeel in de selectieprocedure waar je je het meeste zorgen over maakt. Waar je cv en motivatiebrief nog vanop veilige afstand geregeld konden worden, kom je nu oog in oog te staan met de recruiter die jouw sollicitatietraject van begin tot einde zal beoordelen en evalueren. Hoe eng het ook lijkt, een zelfverzekerde indruk maken is een absolute must en zal je alleen maar aantoonbaar voordeel opleveren. Het vraagt moed, maar het is de enige manier om die baan waar je al zo lang van droomt ook echt binnen te halen en daarvoor moet je misschien net iets meer durf aan de dag leggen. Stel jezelf uitgebreid en professioneel voor en toon aan de hand van concrete voorbeelden aan wie je bent, waar je voor staat en wat men van je mag verwachten. Laat je ook zeker niet uit het lood slaan door eventuele vragen die op je afgevuurd worden. Een beetje bluffen mag tijdens een sollicitatiegesprek, let er alleen mee op om geen onwaarheden te verkondigen die de recruiter makkelijk kan doorprikken. Het laatste wat je tijdens dit gesprek wil, is je geloofwaardigheid verliezen.

Vraag altijd feedback
Solliciteren is iets wat je kunt en moet leren. Het is daarom dan ook erg belangrijk om na iedere selectieprocedure, of je de baan nu kreeg of niet, feedback te vragen. Deze feedback geeft je een duidelijk en objectief beeld van de punten waarop je goed scoorde en het verschil kon maken en de punten waar je nog aan moet werken. Zie feedback ook nooit als kritiek, maar eerder als een constructieve bijdrage aan het verbeteren van je sollicitatievaardigheden. Iedere recruiter zal graag bereid zijn je hierin te woord te staan, het is dan ook een onderdeel van hun takenpakket.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie