Afbeelding
Foto: Pixabay

Beleggen in vastgoed: hier moet je op letten

26 april 2023 om 13:19 Partnercontent

Het lijkt misschien simpel om een pand te kopen en dit te gaan verhuren. En als de markt gunstig is, kun je het met flink wat winst verkopen. Een ideaal plaatje, maar voordat het plaatje kan worden ingekleurd moet er nog het een en ander gebeuren. Zoals gezegd is het niet zomaar geregeld om te beleggen in vastgoed. In dit artikel staan handige tips waarmee het een iets eenvoudigere klus wordt.

Stel een duidelijk doel

Je kunt ervoor kiezen om op Funda naar een mooi pand te kijken en een bod uit te brengen. Het is echter een stuk verstandiger om een duidelijk plan te maken. Hierbij komt een beetje hulp van een expert in investeren in vastgoed goed van pas. Met een duidelijk doel is het eenvoudiger om de juiste keuze te maken.

Daarbij is het zaak om voor ogen te hebben of je spaart voor een goed gevuld pensioenpotje, of dat je de toekomstige studie van je kinderen wilt bekostigen. Voor ieder doel is een andere voorbereiding nodig. En daar past automatisch een andere investering bij.

Denk na over de investering

Een pand kopen vanuit zakelijk oogpunt is anders dan wanneer je als particulier een huis koopt. Een hypotheek voor particulieren is namelijk anders dan een bedrijfshypotheek. Gespecialiseerde bedrijven zoals Benkey kunnen je goed adviseren over de mogelijkheden op het gebied van financiering.

Met een bedrijfshypotheek kun je zeker het grootste gedeelte van de investering financieren. Maar je zult meer eigen geld mee moeten nemen dan toen je een huis ging kopen.

Lees je uitvoerig in

Investeren in vastgoed begint bij een goede voorbereiding. Anders kun je net zo goed met je vermogen naar het casino gaan en het volledige bedrag op ‘rood’ inzetten. Of zwart, dat maakt niet uit.

Ga je het pand voor verhuur gebruiken? En voor wie, studenten of samenwonenden? Kijk ook even goed naar de wettelijke rechten en plichten, zowel voor huurders als voor verhuurders. Daarnaast zul je een flink netwerk moeten opbouwen. Makelaars, notarissen en taxateurs kunnen je wegwijs maken in het wereldje. En als je andere ondernemers die hebben geïnvesteerd in vastgoed kent, leg je je oor ook even bij hen te luister. Zo begin je goed voorbereid aan het avontuur.

Wat betekent het voor je juridische positie?

Investeren in vastgoed heeft ontegenzeggelijk gevolgen voor je fiscale en juridische positie. Huurinkomsten bijvoorbeeld, deze kunnen op verschillende manieren worden belast. Er zijn kosten aftrekbaar bij de belasting en wat zijn de gevolgen voor je partner? Zo zijn er tientallen vragen. Als je zelf je fiscale zaken regelt, komt er flink wat op je bord. Wellicht is dit een goed moment voor een fiscaal adviseur.

Durf, maar wees verstandig

Na de voorbereiding kun je echt aan de slag. De markt fluctueert, maar vaak is het aanbod behoorlijk groot. Iedere investeerder heeft een eigen strategie. Het is zaak om je gezonde verstand te gebruiken, maar ook een beetje lef te hebben. Wie niet waagt, wie niet wint.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie