Afbeelding
Foto: Adobe Stock

Dit is waarom honden blijven graven

29 september 2023 om 14:21 Partnercontent

Het zonnetje schijnt fel op een zaterdagmiddag in Ede. Je loopt door het park en ziet een speelse Labrador enthousiast een kuil graven, zand vliegt alle kanten op. Een typisch beeld voor vele hondenbezitters. Maar heb je je ooit afgevraagd: “Waarom graven honden?’’ En ‘’zijn er problemen met je hond?’’ Vanuit een evolutionair oogpunt is het gravende gedrag van honden niet zo mysterieus als je zou denken. De wilde voorouders van onze huisdieren, zoals wolven en vossen, groeven mogelijk om verschillende redenen. Ze zochten naar prooidieren verborgen onder de grond of wilden een veilige schuilplaats creëren tegen roofdieren en de elementen.

Het diepgewortelde instinct van bepaalde hondenrassen

Terwijl elke hond wel eens graaft, zijn er specifieke rassen waarbij dit gedrag prominenter naar voren komt. Neem bijvoorbeeld de terriërs, die door de eeuwen heen zijn gefokt om te graven in hun jacht op ondergrondse prooien zoals ratten. Ook Dachshunds, vaak bekend als teckels, werden oorspronkelijk gebruikt om te jagen op dassen en andere ondergrondse dieren, wat hun neiging tot graven verklaart. Deze instinctieve drang, voortgekomen uit hun jachtverleden, is door de generaties heen behouden gebleven, zelfs nu deze honden vaker in onze woonkamers liggen dan in de velden jagen.

De geur die bij honden blijft hangen

Het reukvermogen van een hond is buitengewoon krachtig. Sterker nog, het is hun primaire zintuig om de wereld om hen heen te begrijpen. Waar mensen voornamelijk op zicht vertrouwen, leunen honden op hun neus. Dit verklaart hun fascinatie voor geuren. De poten van honden bevatten specifieke geurklieren. Wanneer ze graven en met hun poten de grond raken, laten ze hun eigen unieke geur achter. Dit gedrag kan functioneren als een vorm van territoriale markering, maar het gaat verder dan dat. Door hun geur achter te laten, kunnen honden communiceren met andere honden. Het is alsof ze een boodschap achterlaten: “Ik was hier!” of “Dit is mijn plek!” In het dierenrijk spelen geuren een cruciale rol in communicatie, en voor onze viervoeters is dit niet anders. Het begrijpen van dit aspect van hun gedrag helpt ons om de wereld door hun ogen – of beter gezegd, door hun neus – te zien.

Problemen met je hond? Schakel de expert in

Op warme zomerdagen in Ede, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kan je hond besluiten om een kuil te graven. Niet om te spelen of om te jagen, maar simpelweg om een koelere plek te vinden. De aarde die net onder het oppervlak ligt, is koeler. Dus als je hond een comfortabel plekje graaft, is dat vaak om zichzelf te verkoelen. Natuurlijk is het graven voor een hond een natuurlijke bezigheid, maar soms kan het voor jou als eigenaar wellicht voor wat overlast zorgen. Tuinen die opnieuw beplant moeten worden of gaten in het gazon kunnen frustrerend zijn. Als je merkt dat het graafgedrag van je hond te intens wordt of als je andere gedragsproblemen bij je hond ervaart, is het misschien tijd om een expert in te schakelen. Hondengedragsdeskundige Antoon Mous kan je helpen inzicht te krijgen in het gedrag van je hond en praktische oplossingen bieden. Want, problemen met je hond? Ze zijn vaak oplosbaar met de juiste begeleiding!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie