Mohammad Azaay en het Amsterdam Andalusisch Orkest in Jihad van Liefde
Mohammad Azaay en het Amsterdam Andalusisch Orkest in Jihad van Liefde Jesse Budel

Jihad van Liefde: ‘Voorstelling over liefde, pijn en verzoening’

18 maart 2023 om 07:00 Podiumkunsten

EDE Mohammed Azaay brengt donderdag 23 maart, samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest het verhaal van Mohamed El Bachiri op het toneel in Theater Cultura. 

Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek over de terreuraanslag op de Brusselse metro. David van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016. ,,Omdat jouw verhaal het mijne is”, aldus Mohamed El Bachiri.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct op de tragedie volgde. Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. 

MOHAMMED AZAAY

Gespeeld door acteur Mohammed Azaay samen met Het Amsterdams Andalusisch Orkest, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening. 

ACTUELER DAN OOIT

Bijna zeven jaar na de aanslagen in Brussel was vorig jaar de rechtszaak tegen de verdachten van de aanslagen in 2016 op vliegveld Zaventem en het metrostation in Maalbeek. Het is de grootste rechtszaak in België ooit, waarbij tien terroristen in de beklaagdenbanken staan. Zes van hen waren ook betrokken bij (en inmiddels veroordeeld voor) de aanslagen in Parijs een jaar eerder, waaronder die in de Bataclan.

Op dinsdagochtend 22 maart 2016 voegden zij met die reeks aanslagen een gitzwarte bladzijde toe aan de geschiedenis van België: naast honderden gewonden, bleken 32 mensen om het leven te zijn gekomen. Een van hen was Bouhna Lafquiri, de vrouw van Marokkaanse Belg Mohamed El Bachiri. Hij tekende met schrijver David van Reybrouck het aangrijpende verhaal over de dood van zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen op in het boek Een Jihad van Liefde.

AMSTERDAM ANDALUSISCH ORKEST

In 2011 trad het Amsterdams Andalusisch Orkest voor het eerst op in De Engelenbak. Een groep jonge Amsterdamse muzikanten met aan hun zijde Arabo Andalus muzikanten uit Marokko. Dit betekende de start van een onvergetelijke reis met de internationale top langs theaters en concertzalen in Nederland, België en Marokko. Deze musici hebben allemaal in Brussel gewoond of wonen er. Net als El Bachiri hebben zij hun burgerschap aan de stad Brussel te danken en wisten zij hun talenten vorm te geven door ontmoeting en verdieping in de ander.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie