De top-drie van groep A en BSV-voorzitter Teunis Bunt (links).
De top-drie van groep A en BSV-voorzitter Teunis Bunt (links). Martin Markering

Grootmeester wint schaaktoernooi BSV Bennekom

9 december 2019 om 11:41 Overig

BENNEKOM Grootmeester Alexander Dgebuadze heeft het Albert Heijn Schaaktoernooi van BSV Bennekom gewonnen. Tweede en derde werden grootmeester Andrey Orlov en internationaal meester Piet Peelen.

In de eerste drie ronden van het Albert Heijn Schaaktoernooi in Bennekom vielen weinig verrassingen te noteren. Wel moest één van de latere prijswinnaars, grootmeester Andrey Orlov, in ronde 2 een halfje afstaan aan Tim Grutter.

Ook merkte internationaal meester Roman Tomaszewski toen al dat het toernooi best sterk was bezet. Hij begon met 1 uit 3, waaronder verlies tegen Paul Keres-speler Kaj Söderberg. De 'plaatselijke held' Hotze Hofstra dolf in ronde 3 het onderspit tegen grootmeester Alexander Dgebuadze.

COMPUTER Voor enige commotie zorgde het uitvallen van de computer in ronde twee. Maar door het verschuiven van de pauze en het heel snel overtypen van de spelers, indelingen en uitslagen in de reservecomputer bleef de vertraging beperkt. Deze werd later ook weer keurig ingelopen.

In ronde 4 moest ook Dgebuadze een half punt afstaan en wel tegen internationaal meester Piet Peelen. Hofstra liep tegen zijn tweede nederlaag op rij aan tegen Tim Grutter en moest zijn ambities even op een lager pitje zetten.

TOPPER In ronde 5 stond de topper tussen Orlov en Dgebuadze op het programma. Willen grootmeesters tegen elkaar de strijd nog wel eens ontlopen, hier was dat zeker niet het geval. Dgebuadze won en ging daarmee samen met Peelen, die van de tot dan opvallend sterk spelende Grutter won, aan de leiding.

In ronde 6 won Orlov van Peelen en dit bood Dgebuadze de kans een punt voorsprong op de rest te nemen. Hij moest echter een halfje afstaan aan de jonge Katharina Ricksen. Het was dus nog spannend met een ronde te gaan. Dgebuadze met 5 punten werd op de voet gevolgd door Orlov, Peelen, de sterk spelende Grutter en de verrassende Ricksen met 4,5.

ONDERONSJE Rembrandt Bruil won in ronde 6 het BSV-onderonsje van Hotze Tette Hofstra en was daarmee op weg om beste Bennekomse speler te worden. In de laatste ronde wist Grutter tegen Dgebuadze zijn tweede grootmeester op remise te houden en omdat Orlov en Peelen wonnen, eindigden er drie bovenaan. 

Op onderling resultaat werd Dgebuadze dit jaar de toernooiwinnaar, gevolgd door Orlov en Peelen. Door zijn laatste ronde te winnen, eindigde Bruil samen met Grutter op plek vier. Katherina Rickert wist ondanks het verlies in een spannende partij tegen Orlov de jeugdprijs voor groep A en B in de wacht te slepen.

GROEP B In groep B heerste de jonge Reynier Vos van de Rhenense Schaakvereniging. Slechts twee halfjes hoefde hij af te staan. Op een vol punt volgden Carlos Preuter, Corstiaan de Keijzer en Michel Auwens, 

GROEP C Groep C werd een prooi voor Minas Avedissian van de Messemaker uit Gouda met liefst 6,5 punt. Ook hier een vol punt voorsprong op nummer twee. Janno Heger hoefde deze prijs niet te delen, want hij was de enige die tot 5,5 punt kwam. Daarachter zat een clubje met 5 punten, onder wie vader en zoon Molenwijk die dus de derde prijs deelden. Zoon had overigens wel de onderlinge wedstrijd gewonnen. Hier ging de jeugdprijs naar Wouter Wiegers.

Bron: BSV Bennekom

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie