Luuk de Vries, geflankeerd door de trotse Carla en Arie Molenaar.
Luuk de Vries, geflankeerd door de trotse Carla en Arie Molenaar. MOTOGRAFIE

Luuk de Vries bekroont mooi raceseizoen met NK-winst Molenaar NSF100 Cup

Overig

LUNTEREN De 11-jarige Luuk de Vries heeft er dit weekeinde in Assen geen gras over laten groeien. In de vier te verrijden races Molenaar NSF100 Cup ging driemaal de Lunterse vlag in top.

Eip Janssen

,,Een super ontknoping dit weekeinde. Hier droom je van. Dit seizoen twee wegraces gemist wegens een armblessure. Dat ik dan 22 punten meer scoor als de nummer twee (Dean Gouw) die alle wedstrijden heeft gereden, is de kroon op onze arbeid”, aldus een tevreden Luuk de Vries. Het feit dat de jongeling over ‘ons’ spreekt geeft al aan dat hij zijn hele team heel dankbaar is. ,,Dat klopt. Zonder hen had ik dit nooit voor elkaar gekregen. Ne, ik ga geen namen noemen want ik zou echt niemand willen vergeten. Natuurlijk moet ik zelf mijn weg zoeken in de races. Maar de adviezen, de technische ondersteuning en wat al niet meer is ook belangrijk”, lacht de Lunterse Nederlands kampioen van oor tot oor.

SPANNING De druk was voorafgaande aan de laatste wedstrijden in Assen best aanwezig. ,,Natuurlijk ben je gespannen. Ik had een kleine (drie punten, red.) achterstand op Dean Gouw. Maar dan is het zaak het hoofd erbij te houden. Zeker met de steeds wisselende weersomstandigheden. De kwalificaties in de regen met een vijfde startplek als resultaat”, ging Luuk bescheiden verder.

De basis voor zijn triomf op zondag werd al op zaterdag gelegd. ,,De eerste race zag ik de koploper gelijk weglopen. Hij was een maatje te groot. Winnaar Jay Jay den Hoed en Dean Gouw pakken de eerste twee plaatsen. Ik pak een derde plaats omdat Yauri Crienen ten val komt. Het hoofd erbij houden en de ruk in de wedstrijd opvoeren had resultaat.” In de tweede race zaterdag in Assen zet Luuk de toon. Op een redelijk droge baan kent de Lunteraan een prima start. ,,Ik had twee mooie inhaalacties waarbij de coureurs elkaar onderling geen duimbreedte toe geven. Door mijn snelle tijden zet ik koploper Jay Jay den Hoed behoorlijk onder druk. Maar het gat lijkt iets te groot. Halverwege de race gebeurt wat ik al eerder ook heb meegemaakt en je niemand gunt. Jay Jay den Hoed valt en ik krijg de leiding in de schoot geworpen. Koel blijven en profiteren is in deze racesport dan de opgave. Als eerste de finishlijn passeren is een gelukzalig gevoel”, eindigt Luuk de Vries een mooie race dag. Hij neemt in het klassement de leiding met acht punten voorsprong op de nummer twee Dean Gouw en 15 punten meer dan Kyano Schoo (derde).

(tekst loopt onder foto door:)


Zonder sterke concurrenten geen mooie racesport voor Luuk (2e van rechts).        MOTOGRAFIE

AFMAKEN ,,Ik besef als ik opsta dat zondag het zaak is in race 3 en 4 de zenuwen in bedwang te houden. Je, ik wist dat Dean Gouw mijn grootste concurrent was. Maar misschien ben ik dat wel van mezelf. Je wilt elk foutje vermijden. Om de spanning weg te nemen, dat is echt heel goed gelukt”, jubelde de Vries. Het Lunterse talent laat er geen gras overgroeien en wint beide races. ,,In de warming-up was ik nog een seconde sneller dan zaterdag. Dat gaf vertrouwen. Vanaf startplek vijf kom ik geleidelijk aan naar voren. Jay Jay den Hoed heeft het lastig en ik kan profiteren. Met bijna 0,3 seconde voorsprong word ik eerste en is de titel bijna binnen. Maar bijna is niet helemaal dus in de vierde race weer supergeconcentreerd”, gaat Luuk gedecideerd verder.

In de vierde en laatste race is de voorsprong van de Lunterse coureur op zijn concurrent Dean Gouw 13 punten. Een plek in de top drie geeft zekerheid. ,,Maar als ik race zit ik in eerste instantie niet te rekenen. Ik ben coureur geworden om zo hoog mogelijk te eindigen.” Luuk de Vries deed wat hij moest doen: de race winnen. ,,Om door een ringetje te halen. Luuk telde ruim twee seconden voorsprong na ruim 11.30 minuten mooi gedoseerd racen. Aan dit kampioenschap is echt niets gestolen. Hij heeft het echt verdiend”, aldus vader Thijs de Vries. De bescheiden nog jonge Luuk was even sprakeloos. Maar dat hij zich herpakt had volgde het slotakkoord. ,,Ik kreeg van Alain Carree, een van mijn begeleiders waar ik veel van leer, een mooie helm met in gouden letters het cijfer 24 erop. Mijn nummer tijdens de races. Ik heb met die helm en de Nederlandse vlag de uitloop ronde gereden. De rillingen lopen nog over mijn rug”, glundert Nederlands kampioen Luuk de Vries. De jongeling vergat zijn Lunterse afkomst bij de huldiging echter niet. ,,Op klompen en Lunterse kousen aan. Je vergeet je afkomst niet. En Luuk koestert ook zijn (Lunterse) sponsoren. Die zijn onmisbaar in deze sport”, sluit vader Thijs de Vries af. Het bleef nog lang onrustig voordat de familie het rustige Lunteren weer had bereikt.

(tekst loopt onder foto door:)


Luuk wordt letterlijk en figuurlijk door Carla en Arie Molenaar op handen gedragen  MOTOGRAFIE

Eindstand KNMV NK Junior Wegrace Molenaar NSF100 CUP:

1.Luuk de Vries 253 punten

2. Dean Gouw 231

3. Kyano Schoo 212

4. Shayden Rodgers 200

5. Julian van Kalkeren 195

6. Jay Jay den Hoed 194

De overige rijders stonden op bijna 100 punten of meer achterstand.

advertentie
advertentie