Afbeelding
Ted Walker

Airborne herdenking in Ede trekt 45.000 bezoekers

16 september 2023 om 14:05 Evenementen Tips van de redactie

EDE Burgemeester René Verhulst kijkt tevreden terug op een ‘geslaagde’ Airborne herdenking op de Ginkelse Heide. Daar herdachten zaterdag ongeveer 45.000 mensen de luchtlandingen van 79 jaar geleden. Naast de herdenking was er een uitgebreid programma in de lucht en op de Heide. Dankzij het mooie weer konden, op de eerste vrije val na, alle programmaonderdelen doorgaan en kwamen veel mensen kijken.

Dit jaar is het 79 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist.


Foto: Ted Walker.

LAATSTE VETERANEN

Tijdens de herdenking waren vijf WO II-veteranen aanwezig. Burgemeester René Verhulst: ,,We zijn als organisatie vereerd en dankbaar dat we nog steeds helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Mooi om te zien dat we nog steeds samen kunnen herdenken. Vrijheid is iets wat je doorgeeft maar herdenken ook. Laten we met elkaar dit ook blijven doen.” De burgemeester riep alle aanwezigen voorafgaand aan zijn speech op om een groot applaus te geven voor de veteranen. Dat leidde bij veel mensen, onder wie de veteranen zelf, tot kippenvel. 

,,Het draait vandaag om de veteranen, maar we zetten ze eigenlijk nauwelijks in het zonnetje. Dus ik dacht: laten we ze een groot applaus geven. Iedereen deed mee en het duurde heel lang, zo’n 20.000 mensen stonden te klappen. Heel mooi”, aldus Verhulst.


Foto: Ted Walker.

HERDENKING

Tijdens de herdenking werd gesproken door burgemeester René Verhulst van Ede, luitenant-generaal Andrew Harrison van het Parachute Regiment, brigadegeneraal Cas Schreurs van 11 Luchtmobiele Brigade en door de dominee van 16 Air Assault Brigade. Vervolgens werden de kransen gelegd. Het kindercollege legde bloemen.

Burgemeester René Verhulst: ,,Vandaag, maar ook in onze Airborne Ede-maand verbinden we de missies van toen en nu met elkaar en geven we veteranen een gezicht. Samen met 11 Luchtmobiele Brigade vertellen we hun verhalen en eren we hun moed. Om te kunnen vieren dat we 78 jaar vrij zijn. Dat wij in vrijheid kunnen leven, keuzes kunnen maken en dat gezamenlijk kunnen herdenken, beseffen en beleven.”


Foto: Ted Walker.

PROGRAMMA

Na de herdenking werd het programma in de lucht hervat. Bezoekers konden genieten van een helikopterdemo. De para’s van Parachute Group Holland sprongen nog een keer uit de Dakota die is ingezet tijdens Operatie Market Garden en D-Day. 

Bekijk hier het volledige programma

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie