Afbeelding
Ted Walker

Nieuwe petitie voor langer openhouden brandweerpost Stadspoort

9 september 2021 om 09:46 Maatschappelijk

EDE Bewoners, bedrijven en zorginstellingen in Ede-Zuid, Maandereng, Rietkampen en het industrieterrein leggen zich niet zomaar neer bij de voorgenomen sluiting van de brandweerkazerne Stadspoort per 1 januari 2022. Ze zijn een nieuwe petitie gestart voor het voorlopig openhouden van de brandweerpost, die wordt vanavond om 18.30 uur aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad houdt vanavond een informatieve bijeenkomst waarbij de evaluatie van de brandweerpost Stadspoort op de agenda staat.

Het college maakte vorige week bekend dat de brandweerkazerne Stadspoort per 1 januari definitief sluit. Vanaf die dag wordt de brandweerzorg uitgevoerd vanuit de huidige brandweerkazerne in het centrum, de nieuwe kazerne aan de Peppelensteeg wordt over enige jaren in gebruik genomen.

De vrijwilligers van Stadspoort hebben zich, net als veel mensen uit de omliggende wijken, fel verzet tegen het sluiten van de post en hebben mede aangedrongen op het onderzoek. Volgens hen is het hebben van de brandweerpost op die plek van levensbelang voor een groot gebied. Ook vorig jaar werd er al een petitie gestart, dat resulteerde er uiteindelijk in dat de brandweerpost niet per 1 januari 2021 al dicht hoefde.

LEVENSBELANG De gemeente Ede wil een nieuwe brandweerkazerne bouwen aan de Peppelensteeg, alleen die is er nog niet op het moment dat de kazerne bij de Stadspoort moet sluiten. ,,Behoud daarom de kazerne Stadspoort tot de nieuwe kazerne operationeel is. Bij een reanimatie en een brand is dit van levensbelang. In de spitstijden kan het rijden vanuit het centrum, door de brandweer een zeer lastige opgave worden. Dit terwijl de nieuwbouw Peppelensteeg nog wel 5 jaar kan duren.”

EVALUATIE Ook de oppositiepartijen lieten vorige week van zich horen, nadat het college het besluit bekend gemaakt had. Zij gaven aan compleet verrast te zijn door de mededeling van het college en willen eerst het evaluatierapport bespreken in de gemeenteraad. ,,De post Stadspoort openhouden kent immers toegevoegde waarde volgens het rapport, zij het met bepaalde kosten. De zorgen over eventuele sluiting van de brandweerkazerne Stadspoort onder de plaatselijke bevolking zijn groot”, aldus de oppositiepartijen. ,,Wij stellen daarom voor dat het evaluatierapport eerst zal worden besproken in de gemeenteraad en dat daarna pas het definitieve besluit zal worden genomen over een eventuele sluiting. Op die manier voldoet het college aan de eerder gemaakte afspraak.”

De petitie is woensdag opgestart en is donderdagochtend al meer dan vijfhonderd keer ondertekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie